söndag 5 oktober 2008

Film

"LIVET FRÅN DEN LJUSA SIDAN" som blev Oscarsbelönad för bästa kvinnlig (Helen Hunt) och bästa manlig huvudroll (Jack Nicholson).

Tre människor och en liten hund, alla med sina svårigheter och skulle det visa sig möjligheter. Tillsammans blev de starka de hjälpte varandra till insikt om sig själva och till gemenskap.

Den humoristiske, snabbkäftade, till synes okänsliga författaren som fick hjälp att delvis övervinna det "drag" hos honom och som gör honom okänslig i relationer med andra. Det går inte att sticka under stol med att det är ansträngande för honom själv och andra under vägen. På köpet får han vänner och ett lyckligare liv.
Den ensamma servitrisen som blivit bitter av livet under sonens svåra astmaattacker av oro och brist på sömn. Tillsammans får relationerna med de andra henne att blomma ut och bruka sina kvaliteter fullt ut, ta vara på nuet och att se livet från den ljusa sidan.

Så har vi "bögen" som har funnit en plats bland likasinnade. Han lever i sin egna lilla nisch, annorlunda gömd bakom sina målningar. Men han har inte riktigt lyckats fånga skaparglädjen i sitt måleri ännu. Det är just detta som han får hjälp med av de andra tre. Och så har vi till då till sist, men inte minst den lilla hunden Verdell. Som fri från värderingar visar att han förmår känna med andra. Vara deras tröst och källa till glädje bara genom att vara. Även han borde ha fått en Oscar för sin roll!

Vet inte vilken gång i ordningen vi såg den här filmen, men det är en av de där pärlorna som man gott kan ha i sin bokhylla och plocka fram emellanåt.

RAINMAN


Skulle tro att de flesta av er andra liksom jag har sett filmen åtminstone en gång. Annars gör det!

Med tanke på mina intresseområden där forskning om hjärnan är ett, kunde jag så klart inte låta bli att kolla lite närmare på vad man har sett angående detta funktionshinder.

Endast 50-100 personer enligt forskare slår världen med häpnad genom sin häpnadsväckande specialbegåvning. Savant syndrom eller autistisk savant innebär att ha någon form av mentalt funktionshinder i kombination med extra ordinära mentala förmågor. Dessa återfinns i följande kategorier; abnorm kalenderkalkylering, minnes-, matematisk-, mekanisk-, musik- och artistisk begåvning.

Det sägs att konstnären Michelangelo hade autism troligen då Savant Syndrom. Tillståndet som uppmärksammades redan på 1700-talet har förbryllat hjärnforskare. Det händer att efter en hjärnskada börjar individen utveckla Savant syndrom och det har väckt frågan om det hos oss alla vilar "en slumrande Rainman"!

Inga kommentarer: